До школи: здорове харчування школярів

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. В рамках інформаційної кампанії “До школи” даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.

Наказ МОЗ України від 25.09.2020 №2205"Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти"

Постанова КМУ від 24.03.2021 №305"Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку“

Наказ УОА від 30.12.2020 №198"Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців закладів дошкільної освіти Шевченківського району у 2021 році"

Рекомендації щодо організації питного режиму

Норми харчування дітей різного шкільного віку

Харчування в закладах освіти - права батьків

Обладнання для харчоблоку

Стандарти НАССР

ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню: акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону; стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи; упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика); мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри; використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова); стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги. Докладніше: перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблений на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням.

1. Привчайте дітей до різних смаків Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.

2. Їжте разом та без телевізора Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.

3. Встановіть регулярний режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.

4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання. Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.

5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води. Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо.

Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу. Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

діти від 1-4 років від 2-4 склянок

діти 4-8 років: 5 склянок

діти 9 -13 років: 7-8 склянок

6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу. Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.

7. Будьте прикладом для своїх дітей. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

Кiлькiсть переглядiв: 208